Umeboshi patrí k tradičným japonským výrobkom. Vyrába sa z japonských ume sliviek nakladaných v morskej soli s listami Shiso. Sú veľmi slané a vhodné ako príležitostná pochúťka.
Slivky Umeboshi – ako sa u nás často volajú, sú kôstkovité plody stromu ume. Tento ovocný strom však v skutočnosti je odrodou marhule. Pri výrobe sa nepoužívajú žiadne umelé farbivá a sú to práve listy Shiso, ktoré farbia slivky na červeno.
Umeboshi sa zberajú na jar. Ešte v deň zberu sa nasolia a potom nechávajú niekoľko dní sušiť na slnku. Hneď, keď sú takmer usušené, sa naložia do slaného nálevu, zaťažia kameňmi a nechajú kvasiť. Červená tekutina, ktorá sa pri kvasení sliviek vylučuje, sa nazýva ume-su, v slovenčine sa ujal názov ume ocot (aj keď tento výrobok nemá s octom fakticky nič spoločné).
Zloženie: Ume slivky (72 %), morská soľ, umeocot (ume slivky, morská soľ, Shiso), Shiso (max. obsah soli 19,6 %).
Hmotnosť: 150g
Výrobca: Country Life
Krajina pôvodu: Japonsko
Nutričné hodnoty na 100g:
Energetická hodnota 102 kJ / 25 kcal | |
---|---|
Tuky: | 0,6 g |
z toho nasýtené mastné kyseliny: | 0,0 g |
Sacharidy: | 2,7 g |
z toho cukry: | 0,5 g |
Bielkoviny: | 0,3 g |
Soľ: | 14,0 g |
Recenzie
Nikto zatiaľ nepridal hodnotenie.