Červená šošovica nemá šupku ako iné strukoviny a je sfarbená do oranžova. Nemusí sa namáčať a rýchlo sa uvarí. Po uvarení sa rozpadá a hodí sa tak predovšetkým na prípravu kaše alebo polievky.
Využitie:
- polievky – šošovicu pridajte do zeleninovej polievky alebo ju rozmixujte na hladký krém s riadnou dávkou horúcej vody, krém ochuťte cesnakom a chilli, exotickú verziu môžete mať, ak pridáte kokosové mlieko a kurkumu
- kaša – po uvarení šošovicu jednoducho rozmixujte, prípadne pridajte horúcu vodu pre hladšiu konzistenciu, dochucujte podľa ľubovôle korením
- nátierka – rozmixovaná šošovica a pšeno dohromady skvele fungujú ako chutná nátierka
- zahusťovanie – s uvarenou šošovicou zahustíte guláš alebo napríklad zeleninové jedlo v hrnci
- rizoto – s bulgurom a ďalšími klasickými prísadami, ktoré bežne dávate do rizota, vytvoríte zo šošovice výborné a jednoduché jedlo
- na sladko – šošovicu rozmixujete so smotanou a banánom, obľúbený pokrm predovšetkým u detí
- šalát – vychladnutá uvarená šošovica sa môže pridať aj do studeného šalátu, dobre sa hodí napríklad ku brokolici a ryži
- placky – vychladnutú šošovicu kombinujte s bylinkami, cesnakom, chilli, červenou cibuľou a zasypte ryžovou múkou, vytvorte placky a upečte na panvici
Červená šošovica je zbavená šupky, takže nenadúva ako iné strukoviny. Po uvarení sa vždy rozpadá, je až kašovitá. Nedá sa tomu zabrániť, radšej to využite a urobte z nej napríklad kašu alebo polievku.
Keďže nejde o celé semená, červená šošovica nevyklíči. Hovoríme jej síce červená, ale je skôr oranžová, po uvarení dokonca až žltá. Pokiaľ chcete mať šošovicu do červena, varte ju s karí alebo kurkumou.
Zloženie: šošovica červená
Hmotnosť: 500g
Výrobca: Country Life
Krajina pôvodu: Kanada
Nutričné hodnoty na 100g:
Energetická hodnota 1 353 kJ / 318 kcal | |
---|---|
Tuky: | 1,3 g |
z toho nasýtené mastné kyseliny: | 0,2 g |
Sacharidy: | 56,3 g |
z toho cukry: | 2,4 g |
Vláknina: | 4,9 g |
Bielkoviny: | 23,8 g |
Soľ: | 0,09 g |
Recenzie
Nikto zatiaľ nepridal hodnotenie.