Sója je zo všetkých strukovín najvýživnejšia a svojimi vlastnosťami sa veľmi podobá živočíšnym zdrojom bielkovín (obsahuje ich najviac zo všetkých plodín). Bielkovina sóje obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny v dostatočnom množstve a pomere. Kyselina linolová urýchľuje metabolizmus, vplýva na rast svalovej hmoty, znižuje hladinu cholesterolu, chráni telo pred rakovinou, zmierňuje pocit hladu. Kyselina linolénová má ochranný účinok pri ochoreniach srdca, pomáha liečiť rôzne zápaly.
Upravujeme ju varením, dusením, zapekaním, môžeme ju pridať do šalátov. Sóju pred použitím namočíme na 10 – 12 hodín a varíme približne 2 a pol hodiny (v tlakovom hrnci 30 – 45 minút). Čas varenia kontrolujeme, pretože sójové bôby ďalším varom začnú tvrdnúť.
Zloženie: sója
Alergény: sója
Hmotnosť: 500g
Výrobca: Marianna
Krajina pôvodu: Slovensko
Nutričné hodnoty na 100g:
Energetická hodnota | 1 660 kJ/396 kcal |
Bielkoviny | 29 g |
Sacharidy | 33 g |
z toho cukry | 9,6 g |
Tuky | 16 g |
z toho nasýtené mastné kyseliny | 3,1 g |
Vláknina | – |
Soľ | 0,01 g |
Recenzie
Nikto zatiaľ nepridal hodnotenie.