Pšeno je dobre stráviteľné, veľmi chutné a prirodzene bezlepkové. V kuchyni má veľmi široké využitie a jeho príprava je jednoduchá. Hodí sa ku sladkému i slanému.
- kaša – pšeno môže rozšíriť vaše raňajky o ďalší typ obilniny, pšenovú kašu môžete tiež použiť ako prílohu, napríklad ku grilovanej zelenine
- rizoto – nahraďte klasickú ryžu v rizote pšenom
- placky – z vareného pšena, kociek zeleniny, cesnaku, byliniek a krupice vytvarujete a usmažíte výborné placky
- plnky – uvarené pšeno zmiešajte napríklad s restovanou cibuľkou, syrom a bylinkami, naplňte zmesou papriky a zapečte ich
- slané koláče – pšeno môže byť aj základom pre pšenový Quiche alebo nákyp
- knedle – pre celiatikov z pšena pripravíte pšenové knedle ako chutnú alternatívu tých klasických
Pšeno vzniká z prosa odstránením semenných šupiek z obilniny. V skorších dobách sa pšeno využívalo, napríklad na prípravu trhancov alebo pšenového nákypu. Na nejaký čas bolo pšeno z kuchyne vytlačené ryžou, čo sa ale postupne našťastie zmenilo.
Ide o obilninu vhodnú pre bezlepkovú diétu. Jej prírodnú biokvalitu docenia predovšetkým ľudia so záujmom o ekologické poľnohospodárstvo a udržateľný systém hospodárenia.
Zloženie: pšeno
Hmotnosť: 500g
Výrobca: Country Life
Krajina pôvodu: Ukrajina
Nutričné hodnoty na 100g:
Energetická hodnota 1 493 kJ / 357 kcal | |
---|---|
Tuky: | 3,9 g |
z toho nasýtené mastné kyseliny: | 0,09 g |
Sacharidy: | 69,0 g |
z toho cukry: | 1,6 g |
Vláknina: | 3,9 g |
Bielkoviny: | 11,0 g |
Soľ: | 0,01 g |
Recenzie
Nikto zatiaľ nepridal hodnotenie.