Pohánka je prirodzene bezlepková plodina, ktorá má nezameniteľnú, ľahko orieškovú chuť. Jej použitie je všestranné, hodí sa do nátierok, placiek so zeleninou, na prípravu kaše…
Pohánka sa k nám dostala v 12. storočí z južných svahov Himalájí. Svoj český názov získala vďaka pohanským útočníkom, ktorí ju do Európy rozšírili. Pohánka sa spolu s quinoou a amarantom zaraďuje medzi pseudoobilniny – v ľudskej výžive majú rovnaké použitie ako obilniny, ale botanicky patrí do iných skupín. Všetky pseudoobilniny sú prirodzene bezlepkové.
Tipy a recepty na použitie pohánky:
- kaša – pohánku uvarte v rastlinnom nápoji a oslaďte obľúbeným sirupom;
- krém alebo puding – rozmixujte vyššie uvedenú kašu, ozdobte orechmi a ovocím;
- placky, karbonátky, sekaná – uvarenú lámanku ochuťte, pridajte vajcia alebo hrášok, alebo pomleté ľanové semienko a varenú zeleninu, vytvorte placky a smažte buď na oleji, alebo pečte v rúre;
- tortové korpusy – pohánku povarte v rastlinnom nápoji a nechajte stuhnúť v tortovej forme;
- nátierky – s cibuľkou, s pečeným cesnakom, s bylinkami;
- pohánkový hummus – rozmixujte lámanku (prepláchnutú a namočenú na 10 hodín), sterilizovaný alebo varený cícer a na 20 minút namočené sušené paradajky, dochuťte olivovým olejom a citrónovou šťavou;
- závarka do polievky;
- náplň v slaných koláčoch (quiche).
Zloženie: Pohánka siata *. Môže obsahovať stopy lepku, arašidov, sóje, orechov a sezamu. *výrobok kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva
Hmotnosť: 400g
Výrobca: Country Life
Krajina pôvodu: Poľsko
Nutričné hodnoty na 100g:
Energetická hodnota 1 446 kJ / 346 kcal | |
---|---|
Tuky: | 1,7 g |
z toho nasýtené mastné kyseliny: | 0,7 g |
Sacharidy: | 71,0 g |
z toho cukry: | 0,3 g |
Vláknina: | 3,7 g |
Bielkoviny: | 9,8 g |
Soľ: | 0,01 g |
Recenzie
Nikto zatiaľ nepridal hodnotenie.