Ide o vedľajší výrobok z výroby trstinového cukru. Má sirupovitú konzistenciu a výrazne sladkú chuť. Je výbornou náhradou bežných sladidiel a súčasťou amerických tradičných dezertov.
Tipy a recepty na použitie trstinovej melasy:
- Pečenie – melasa slúži dobre na osladenie pečených dezertov.
- Krémy – aj studené dezerty môžete sladiť melasou.
- Kaša – potom, čo si svoje obľúbené raňajky posypete ovocím, orechmi alebo semienkami, zalejte ju navrch ešte melasou.
- Zmrzlina – skúste domácu zmrzlinu sladiť melasou.
- Nápoje – čaj alebo smoothie, melasa bude výborným sladidlom v obidvoch prípadoch.
Cukrová trstina je vysoká mohutná tráva, ktorá môže mať až 6 metrov. V steblách sa nachádza dreň s obsahom cukru okolo 20 %. Vyskytuje sa len v tropických oblastiach s bohatou pôdou. Získava sa z nej trstinový cukor a pri jeho výrobe vzniká vedľajší zvyškový výrobok, ktorý nazývame melasa. Niekedy má meno tiež „čierne zlato” alebo „čierny zázrak”. V severnej Amerike bola ešte ku koncu minulého storočia melasa veľmi obľúbeným sladidlom. Dodnes ju nájdete v mnohých tradičných amerických receptoch na koláče a pudingy.
Zloženie: Melasa z cukrovej trstiny
Alergény: oxid siričitý a siričitany
Hmotnosť: 340g
Výrobca: Rayners
Krajina pôvodu: Česká republika
Nutričné hodnoty na 100g:
Energetická hodnota 1 213 kJ / 290 kcal | |
---|---|
Tuky: | 0,0 g |
z toho nasýtené mastné kyseliny: | 0,0 g |
Sacharidy: | 74,0 g |
z toho cukry: | 60,0 g |
Vláknina: | 1,4 g |
Bielkoviny: | 1,1 g |
Soľ: | 0,6 g |
Recenzie
Nikto zatiaľ nepridal hodnotenie.