Ľanové semienko je typické svojou orechovou chuťou. Lepšie sa strávi rozomleté a môže slúžiť ako náhrada oleja alebo vajíčka v rôznych pokrmoch. Jeho výhodou je dobrá skladovateľnosť a vysoká trvanlivosť.
- náhrada margarínu, oleja – lyžica mletého semienka nahradí lyžicu margarínu alebo oleja v receptoch, pri pečení potom pečivo rýchlejšie hnedne
- náhrada vajíčka – zmiešajte lyžicu mletého semienka, s troma lyžicami vody a nechajte odstáť pár minút, potom pridajte do cesta namiesto vajíčka
- kaša – svoje obľúbené raňajky vo forme kaše môžete zasypať týmto semienkom
- pečivo – domáce žemle alebo chlieb možno obohatiť pridaním celého semienka do cesta
- polievky – celé semienka budú dobre chutiť v zeleninových polievkach
Ľanové semienko treba riadne rozhrýzť alebo lepšie rozomlieť, aby sa lepšie strávilo. Po rozomletí ho musíte rýchlo konzumovať, inak má tendenciu žltnúť. Celé semienka majú skvelú trvanlivosť. Skladované v izbovej teplote vydržia dokonca jeden rok, v chladničke sa jeho chuť až 3 mesiace vôbec nezmení.
Recenzie
Nikto zatiaľ nepridal hodnotenie.