Himalájska soľ je soľou prírodného rázu, ktorá sa získava z baní pakistánskych vrchov mechanickým spôsobom. Podobne ako obyčajná kuchynská soľ, aj Himalájska soľ pozostáva z najväčšej časti zo sodíka, okrem neho však obsahuje aj mnoho iných stopových prvkov a minerálov, číselne až 84 prvkov. Horčík, vápnik, fosfor, jód, selén a meď sa v Himalájskej soli nachádzajú vo vysokej koncentrácii. Ružové zafarbenie Himalájskej soli je daná jej zvýšením obsahom železa. Železo účinne napomáha v prípade únavy a vyčerpanosti, zvyšuje sústredenosť a intelektuálnu výkonnosť.
Na porovnanie, kuchynská soľ sa obsahovo môže pýšiť len chloridom sodným (NaCl -98%) a syntetickým, pridaným jódom (I -2%).Jód sa začal do kuchynskej soli dodatočne pridávať po tom, ako sa zistil zvýšený počet ochorení v dôsledku nedostatku jódu. Na to, aby náš organizmus dokázal vstrebať prijatý sodík, potrebuje pomocníkov v podobe horčíka a draslíka. Tieto látky kuchynská soľ neobsahuje, naopak, v Himalájskej sa nachádzajú. Za prítomnosti týchto dvoch látok sa soľ v tele správa menej agresívne.
Využitie Himalájskej soli okrem kuchyne sa osvedčilo aj v zdravotníctve: pravidelné aplikovanie 26% – ného soľného roztoku rozpúšťa zubný kameň. Kúpeľ v 1%-nom roztoku detoxikuje organizmus, v prípade, že sa dodržala rovnomerná teplota vody min. 37 C, inak soľ neprenikne do tela. Pomáha aj v prípade nachladnutia a zápalov.
Do ucha sa používa ako náhrada ušných kvapiek. Jej dlhodobejšie používanie (za dodržanie istých zdravých stravovacích návykov, ako sú vynechanie nezdravých jedál) upraví krvný tlak. je vhodná aj v prípade ochorenia na astmu alebo, keď vás trápia iné dýchacie problémy. Himalájska soľ je vysoko alkalizačná, obnovuje rovnováhu pH.
Má antibakteriálne a antimikrobiálne vlastnosti, pomáha preto pri nachladnutí. Himalájska soľ vďaka zníženému obsahu sodíka zabraňuje zvyšovaniu krvného tlaku a zadržiavaniu vody, správa sa presne opačne ako kuchynská soľ. Prírodná nerafinovaná soľ pomáha pri prekyslenom organizme, pomáha pri alergických a kožných ochoreniach, účinne bojuje aj proti rakovine.
Je to kryštalická soľ, ktorá vznikla vyschnutím pramora a dnes sa nachádza v 400- 600 m hĺbke, v baniach pohoria Himalájí, ktoré tiahnu cez ázijské štáty ako sú Čína, Nepál, Pakistan, Bhután, Afganistan a India. Himalájska soľ sa doluje v Pakistane.
Himalájska soľ patrí k výživovo najhodnotnejším soliam a je vhodná na priamu konzumáciu ako aj do kúpeľa.
Zloženie: Himalájska soľ 100%
Krajina pôvodu: Pakistan, skladujte na suchom mieste.
Hmotnosť : 800g
Nutričné hodnoty na 100g: 12 kJ/3 kcal, Tuk: <0,4 g, z toho nasýtené mastné kyseliny: 0,3g, Sacharidy: <0,1 g z toho cukry: 0,05 g, Bielkoviny: 0,94 g, Vláknina: <0,5 g, Soľ: 94,1 g,, Vápnik: 205mg, Draslík 618mg, Železo 105,4mg
Recenzie
Nikto zatiaľ nepridal hodnotenie.